Tre Våffelrecept


(Tips: Vaniljsocker ger härlig doft och ett smaklyft åt våfflorna!)

Äggvåfflor

(8 laggar)

100 gr margarin el smör (+ lite till att smörja laggen)
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
(2 tsk vanlijsocker)
5 dl mjölk
2 ägg

Gör så här:
Smält fettet.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör
ner resten av mjölken, äggen och fettet.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl med smält fett till första omgången, sedan
behöver den knappast smörjas. Lägg på 3/4-1 dl smet. Bred ut den något och
grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg dem var för sig på ett galler.

 

Frasvåfflor

(8 laggar)

100 g smör
2 ½ dl vatten
2 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)
1 krm salt

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt mjölk och vatten
Tillsätt smöret.
Hetta upp våffeljärnet och smörj det.
Grädda våfflorna.
(Se receptet äggvåfflor ovan)

 

Frasiga Majsvåfflor – glutenfria

(8 laggar)

3 dl majsena
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
(2 tsk vaniljsocker)
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör

Gör så här:

Blanda maizena, bakpulver och salt. Vispa i mjölken lite i taget tills det är en jämn våfflelsmet. Tillsätt ägg och det mesta av smöret.
Pensla laggen med lite av smöret före första gräddningen.
Lägg på cirka 0,5 dl smet åt gången och grädda till gyllengula frasiga våfflor.