Tips för fötter & skor

 1. Fotbad med bikarbonat

Trötta fötter efter en långpromenad eller shoppingtur på stan? Blanda 3-4 teskedar bikarbonat per liter vatten och njut av ett riktigt avkopplande fotbad.

 1. Tejpa ihop tårna.

Vill du dansa runt i pumps en hel kväll utan att få ont i fötterna? Lösningen är tejp. Använd helst kirurgtejp och linda samman din andra och tredje tå – från stortån (nr 1) räknat. Mellan tårna du just tejpat ihop går en nerv som smärtar när den kläms åt, vilket ofta sker när du går i högklackat.

 1. Gör dina sneakers vita igen.

Tandkräm har många ovanliga användningsområden. Det fungerar särskilt väl som ett rengöringsmedel för smutsiga sneakers.

 1. Mot dålig lukt

Lägg en torr tepåse i skorna över natten och lukten är puts väck. Inte så dumt, eller hur?

 1. Undvik blåsor på joggingturen.

Hålen längst bak på joggingskorna har en funktion. Om man snörar upp dit minskar risken för blåsor och skavsår.

 1. Vinäger mot saltfläckar.

Du kan enkelt göra din en egen mix av vatten och vinäger för att göra rent skorna. Blanda i en skål, tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk.

 1. Knep mot för små skor.

Stretcha ut dina trånga skor genom att placera en förslutbar påse med vatten i skon. Ställ in skorna i frysen över natten. (Obs bör inte göras med skor i känsliga material).

 1. Vattentäta skor.

Om du inte har någon impregneringsspray hemma, så kanske du har ett adventsljus & en hårtork i alla fall? Skrubba skorna med ljuset och värm sedan på med hårtorken. Sekunder senare kommer du ha ett vattentätt skydd på dina skor!

 1. Klassiska husmorstipset.

Ett uråldrigt husmorstips för de envisa fläckarna och saltränderna är att göra en egen vattenlösning med pressad citronsaft. Blöt en bomullstrasa och gnugga försiktigt fläckarna med vattenlösningen.

 1. Undvik tidningspapper.

Tidningspapper är inte optimalt om du vill torka dina skor effektivt. Vätan gör att trycksvärtan extra lätt förflyttas till dina skor. Använd skoblock istället, eller ljust papper.

 1. Sandpapper + mocka = sant.

Har du fått riktigt ihärdiga fläckar på mocka-skorna? Testa att punktbehandla fläckarna med ett väldigt finkornigt sandpapper. Mer var försiktig och tryck inte för hårt med sandpappret.

 1. Bättre grepp.

Att gnida sandpapper på sulor på ett par nya skor brukar många göra för att få bättre grepp. Men har du inget sandpapper brukar nagelfil fungera.