Städtips

Städa smart – Marléne tipsar

Hur städar man soffan, hur får man enklast bort klisteretiketter och hur får man bukt med silverfiskar? Städexperten Marléne Eriksson svarade på frågor i Nyhetsmorgon.

Frågorna vällde in när Marléne Eriksson ställde upp på frågestund om städning i Nyhetsmorgon. Här är några av frågorna som fick svar.

Hur städar man soffan bäst?
– Du fuktar ett lakan, lägger det över soffan och slår över den med en mattpiska eller borste. Då fastnar allt damm i lakanet, effektivare än dammsugning.

Hur får jag bort vita fläckar som bildas av tallrikar eller krukor på mitt fönsterbläck av stenplatta?
– Gör först ren den. Sedan brer du ut transparant skokräm över fläckarna och gnuggar med en gammal ullstrumpa eller dylikt. Det måste dock vara något av ull, för att få rätt friktion som skapar värme. Detta tar bort fläcken och skapar dessutom en vattenavstötande yta.

Hur får man bort etiketter som sitter fast med klister på flaskor burkar?
– Hett vatten, grön svamp gnugga, diskmedel, scotch-brite, kan ligga lite, men mer klister löses bäst av hett vatten

Hur får jag bort matta fläckar från marmorgolvet?
–  Lägg på transparant skokräm, låt ligga en stund, gnugga sedan bort den med något något av ull – VIKTIGT –  (t ex en gammal strumpa)

Hur får jag rent kakelfogarna?
–  Gör en pasta av bikarbonat och ättika + lite potatismjöl för att få en bättre pasta. Lägg pastan i fogarna och låt verka en bra stund. Skrubba med en tandborste och skölj till slut med varmt vatten.

Hur får jag rent prismorna i kristallkronan?
– Ta ett paraply och häng under kronan, för att fånga upp prismorna om de trillar ner. Ta lite diskmedel i en sprayflaska, pricken över i är att ha i ättika, men inte nödvändigt. Spraya på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Torka sedan lätt.
– Tänk på att täcka över elenutgångarna där lamporna suttit.

Hur får man bukt med silverfiskar?
– Det är svårt, men viktigast är att golvbrunnen är ren, så se till att ta bort locket och rengör. Du kan göra en rengöringsmassa själv av ättika, hett vatten och bikarbonat. Slå i då och då.

Hur gör jag rent kröken på toaletten, jag har prövat i stort sett allt?
– Om du redan provat coca cola kan du gå vidare med detta: Pressa citron och droppa i ett uns ammoniak på kvällen, spola på morgonen. Garanterat rent!

Emelie Lindgren